Ημερίδα με θέμα:"Ελληνικά Δάση και Κλιματική Αλλαγή"

Νέα - Δράσεις Δημοσίευση:

Ημερίδα με θέμα:"Ελληνικά Δάση και Κλιματική Αλλαγή"

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «2014 Ελληνικά δάση και Κλιματική Αλλαγή / Εξέλιξη – Προσαρμογή» που συνδιοργάνωσαν η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη και η εταιρεία ΥΛΗ - Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ και κατά κοινή ομολογία ήταν πολύ επιτυχημένη.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Ειδικού Γραμματέα Δασών απεύθυνε ο κ. Δημήτρης Βακάλης, εκ μέρους της Φιλοδασικής ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Μελάς και εκ μέρους της εταιρείας «ΥΛΗ» ο κ. Θέμης Αδαμόπουλος.

Οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τους διακεκριμένους ομιλητές που αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στο θέμα δίνοντας τις πλέον σύγχρονες πτυχές του.

Ο Καθηγητής Δημήτριος Λάλας, τ. Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε διεξοδικά στα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την κλιματική αλλαγή, η Κα Καλλιόπη Ραδόγλου, Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στα Δασικά Οικοσυστήματα. Προτεινόμενα Διαχειριστικά Μέτρα για την Ενίσχυση της Προσαρμογής τους» με στοιχεία από δύο τρέχοντα διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, ο Δασολόγος κ. Θέμης Αδαμόπουλος, ΥΛΗ - Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην απογραφή δασών ως εργαλείο σχεδιασμού μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο Δρ Παναγιώτης Μιχόπουλος, Ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μίλησε για την «Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον οργανικό άνθρακα των δασικών εδαφών» και ο κ. Παναγιώτης Τρίγκας, Λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων αναφερόμενος στον ρόλο των καταφυγίων στη διατήρηση της δασικής χλωρίδας και βλάστησης υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας έγινε συζήτηση με θέμα «η Κλιματική Αλλαγή στην Εποχή της Κρίσης» κατά την οποία ανέπτυξαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων. Προσκεκλημένοι ήταν οι Δημήτρης Βακάλης, Εκπρόσωπος Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ, Δημήτρης Ιμπραήμ, Συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικού Προγράμματος του WWF – Ελλάς, Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπέυθυνη Θεμάτων Περιβαλλοντικής Πολιτικής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και από τη Φιλοδασική Ένωσης Αθηνών ο κ. Νίκος Πάγκας. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Σάκης Κουρουζίδης από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, προβλέπεται να είναι από τις πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της συνδυασμένης δράσης της αύξησης της θερμοκρασίας και της μείωσης των βροχοπτώσεων σε περιοχές που ήδη υποφέρουν από λειψυδρία. Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικών και εφαρμογής μέτρων προσαρμογής της δασικής διαχείρισης στην αλλαγή του κλίματος.

Οι διαχειριστικοί στόχοι πρέπει να προσαρμοστούν στη διατήρηση υγιών δασών που θα επιτελούν τον φυσικό τους ρόλο, να δεσμεύουν CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης και να το αποθηκεύουν ως βιομάζα. Αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστούν τα διαχειριστικά μέτρα, προκειμένου τα δάση να διατηρήσουν την αντοχή τους, να προστατεύονται αποτελεσματικά από τις πυρκαγιές και η εκμετάλλευση του ξύλου και της βιομάζας να ακολουθεί τις αρχές της αειφορίας.

Προϋπόθεση για τα παραπάνω αποτελεί, μεταξύ των άλλων, η ολοκλήρωση της σύνταξης του δασικού χάρτη της χώρας και η διενέργεια της απογραφής των δασών με σύγχρονο τρόπο για την απόκτηση πολύτιμων στοιχείων για τη χάραξη της στρατηγικής και το σχεδιασμό της διαχείρισης. Μόνιμη μέριμνα σε όλο αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι και η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων και η προστασία τους από τις πιθανές αλλαγές χρήσης.

Τέλος, για να διαφυλαχθεί το μεγάλο κεφάλαιο της υψηλής βιοποικιλότητας της χώρας μας θα ήταν πρόσφορο να προσδιοριστούν χωρικά τα καταφύγια που θα προστατέψουν τα περισσότερα είδη ή ένα μεγάλο αριθμό ειδών, κάτι που αποτελεί ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα, λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στις κλιματικές και βιοτικές απαιτήσεις μεταξύ των ειδών.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιστρατευτεί η συσσωρευμένη εμπειρία των αρμόδιων φορέων και το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, ώστε να προχωρήσει αποτελεσματικά και η έρευνα και η υλοποίηση έργων και η εφαρμογή μέτρων προς όφελος της σημερινής και των επομένων γενεών.