hoverhoverhover
GreekEnglish (United Kingdom)

Υποστηρικτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Τεύχος 188
(Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018)

Δείτε όλα τα τεύχη »
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Οικολογικά Νέα - Για τον Κόσμο


Bραβείο για την προσφορά του στην προστασία των μεσογειακών υγρότοπων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 06:13
Το βασικότερο πρόβλημα με το βιογραφικό του κ. Θύμιου Παπαγιάννη είναι ότι δεν ξέρεις... πού να τελειώσεις! Απόφοιτος της σχολής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του ΜΙΤ, είναι επίτιμος πρόεδρος του WWF Ελλάς, εμπνευστής του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πρωτοβουλίας MedWet για τους υγροτόπους της Μεσογείου (της οποίας υπήρξε πρώτος πρόεδρος και παραμένει σύμβουλός της), είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γαλλικού ιδρύματος Tour de Valat που ασχολείται με την έρευνα και την προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου, σύμβουλος της διεθνούς Συνθήκης Ramsar, διετέλεσε σύμβουλος του Αντώνη Τρίτση στην κατάρτιση του πρώτου ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη των «Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών», ιδρυτής ενός από τα πιο πετυχημένα μελετητικά γραφεία στην Ελλάδα και πολλά, πολλά ακόμα.  
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η βράβευσή του, χθες, στο Βουκουρέστι από τη γραμματεία της Συνθήκης Ramsar για το σύνολο της προσφοράς του στην προστασία των υγροτόπων έρχεται απλά ως φυσική εξέλιξη. Με περισσότερα από 30 χρόνια στην πρωτοπορία του αγώνα για την προστασία των μεσογειακών υγροτόπων, λοιπόν, ο κ. Παπαγιάννης είναι σε θέση να εκτιμήσει αν άλλαξε κάτι στη συμπεριφορά των Ελλήνων ή αν οι υγρότοποι εξακολουθούν να θεωρούνται... ενοχλητικοί βάλτοι γεμάτοι κουνούπια. «Νομίζω ότι με τα χρόνια η νοοτροπία μας άλλαξε αρκετά. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε υγροτόπους έχουν αντιληφθεί τον ρόλο που παίζουν ως παραγωγικοί πόροι -προσφέροντας από ψάρια έως βιομάζα- αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιών, όπως η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων», λέει στην «Κ». «Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Πρέσπες. Μετά από 30 χρόνια συστηματικής δουλειάς στην περιοχή, οι κάτοικοι πιστεύουν πλέον ότι οι Πρέσπες είναι ο δικός τους πλούτος και ανέπτυξαν με επιτυχία τον αγροτουρισμό. Σε άλλες περιοχές βέβαια δεν υπήρξε η ίδια επιτυχία. Για παράδειγμα στον Αμβρακικό, που ήταν η πρώτη μου αφορμή για επαφή με τους υγροτόπους, δεν έγινε προσπάθεια πραγματικής αξιοποίησης όλων των αξιών και υπηρεσιών που προσφέρει. Αν κάτι δεν αναπτυχθεί, είναι φυσικό να υποβαθμιστεί». Πώς βλέπει λοιπόν την προστασία του περιβάλλοντος σε συνθήκες οικονομικής κρίσης; «Το μεγάλο πρόβλημα στη Μεσόγειο, που είχε αντίκτυπο στην προστασία της φύσης, ήταν η μεγάλη οικονομική διαφορά βορρά και νότου. Τώρα και ο βορράς αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, δύο είναι οι πιθανές εξελίξεις. Να υποστηρίξουμε ότι το περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας ή να το αγνοήσουμε και να πάρουμε μέτρα που φέρνουν μόνο πρόσκαιρη ανάπτυξη, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Ελπίζω ότι θα έχουμε τη σοβαρότητα να επιλέξουμε το πρώτο». Με μεγάλη θητεία σε οργανισμούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο κ. Παπαγιάννης υποστηρίζει με θέρμη τον ρόλο των ΜΚΟ. «Είναι άλλο να διατυπώνεις απόψεις από το Iντερνετ και άλλο να δουλεύεις σε συγκεκριμένες δράσεις. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ΜΚΟ βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών κοινωνικών δυνάμεων, που θέλουν να αποκρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Σίγουρα υπάρχουν ΜΚΟ που αποτελούν προκάλυμμα της γνωστής ελληνικής λαμογιάς. Ομως οι περισσότερες έχουν αξιοζήλευτο έργο».

από την Καθημερινή

Τελευταία Ενημέρωση την Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 08:21
 
Διακόσια νέα είδη ανακάλυψαν επιστήμονες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010 09:05

Ενας μικρούλης βάτραχος με μακρύ ρύγχος, ένα καταπράσινο έντομο με ροζ μάτια και ένα ποντίκι με λευκό τελείωμα στη μακριά ουρά του είναι μερικά από τα 200 είδη που ανακάλυψαν επιστήμονες στην Παπούα Νέα Γουινέα. Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν από την αμερικανική οργάνωση Conservation International, συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο αποστολών στο νησί το 2009. Οι επιστήμονες κατέγραψαν την ύπαρξη δεκάδων νέων ειδών, μεταξύ των οποίων 24 είδη βατράχου, δεκάδες αράχνες και περίπου εκατό έντομα, όπως μυρμήγκια και λιβελλούλες. Ολα τα είδη εντοπίζονται για πρώτη φορά.

«Αυτά μας δείχνουν πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ερευνητικής ομάδας Στίβεν Ρίτσαρντς. «Πολλοί ανησυχούν δικαίως για την απώλεια της βιοποικιλότητας και για την κλιματική αλλαγή, όπως, εξάλλου, και για τις συνέπειες που θα έχει στον πλούτο των ειδών, ενώ άλλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι σημαίνει για εμάς η βιοποικιλότητα. Και μετά γίνονται τέτοιες αποστολές και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε ούτε καν τι είναι βιοποικιλότητα».

Τον Απρίλιο του 2009, οι επιστήμονες ξεκίνησαν από τα βουνά Νακαμάι της νήσου Νέας Βρετανίας με κανό, με ελικόπτερο, αλλά και πεζή, μέχρι μια απομακρυσμένη περιοχή των τροπικών δασών, όπου εντόπισαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα είδη μεταξύ των οποίων ένα ποντίκι με λευκή άκρη στην ουρά, το οποίο ανήκει σε ένα εντελώς νέο γένος. Στη δεύτερη αποστολή, τον Σεπτέμβριο του 2009, η ομάδα επισκέφθηκε τα νότια υψίπεδα του νησιού, όπου εντόπισε πολλά και παράξενα νέα είδη εντόμων.

A.P.

:  http://www.kathimerini.gr

Τελευταία Ενημέρωση την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 08:20
 
Δεν φύσηξε άνεμος αλλαγής στην Κοπεγχάγη PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 09:40

 

Στην πρωτεύουσα της Δανίας χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία που να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα, ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από το επικίνδυνο όριο των 2° C.. Το ρολόι μετράει αντίστροφα και οι ηγέτες των κρατών αρνούνται να λάβουν δραστικά μέτρα. Μέσα στους επόμενους μήνες, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επαναφέρει τις εκτροχιασμένες διαπραγματεύσεις στις ράγες μίας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

 

Περισσότερα...
Τελευταία Ενημέρωση την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 08:16