Ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών με θέμα «Τοποθετήσεις Φορέων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής, το Διάταγμα Προστασίας Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους»

Νέα - Δράσεις Δημοσίευση:

Ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών με θέμα «Τοποθετήσεις Φορέων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής, το Διάταγμα Προστασίας Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους»

Νομαρχία Αθηνών πραγματοποίησε την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, στις 9:30 πμ, στο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) ημερίδα με θέμα «Τοποθετήσεις Φορέων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής, το Διάταγμα Προστασίας Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους».

Την Ημερίδα άνοιξε με ομιλία ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ενώ ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών- Αττικής και οι τοποθετήσεις φορέων για το σχέδιο διατάγματος προστασίας Υμηττού και για τους νέους αυτοκινητόδρομους. Η εκδήλωση της Νομαρχίας Αθηνών είχε ευρύτατη συμμετοχή και βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ήταν μεταξύ των φορέων που τοποθετήθηκαν στην ημερίδα. Παραθέτουμε παρακάτω την παρέμβασή της:

Παρέμβαση Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών από την αρχή εξέφρασε την αντίθεσή της στα σχέδιά του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής και το καθεστώς προστασίας του Υμηττού με το α.π. ΕΥΠΕ 138003/27.3.2009/ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ-ΓΝΩΜΗ έγγραφό της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ όπου και γνωστοποίησε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε αυτή την σύντομη παρέμβαση θα θίξω μόνο δυο σημεία :

Όσον αφορά το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για τον Υμηττό, θα φέρω ως παράδειγμα ότι στην Α2 ζώνη προτείνεται η δημιουργία ενός «Περιαστικού Πάρκου» , γεγονός που αν γίνει αποδεκτό αυτόματα καταργείται ο δασικός χαρακτήρας του ορεινού όγκου και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρεσιών και παρανομιών , ενώ ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα αλλαγές χρήσης. Αλλάζει ο δασικός χαρακτήρας του βουνού και φυσικά το νομικό καθεστώς. Πιστεύουμε ότι το εν λόγω σχέδιο  προεδρικού διατάγματος αποτελεί ευθεία βολή για την κατάργηση του δασικού χαρακτήρα του βουνού , με την μετατροπή του σε «Περιαστικό Πάρκο» επιτρέπει την εμπορευματοποίηση και οικονομική εκμετάλλευσή του , αναγνωρίζοντας την εκτός σχεδίου δόμηση (μοναδικό ελληνικό φαινόμενο), δίνει ένα καίριο πλήγμα στο δασικό οικοσύστημα σπάζοντας το «συνεχές και αδιατάρακτο», που αποτελούν χαρακτηριστικά ενός οικοσυστήματος για να επιβιώσει.

Τώρα όσον αφορά τους «Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής», μελετώντας την ΜΠΕ του έργου, παρατηρούμε ότι η διάνοιξη του δρόμου και τα συνοδά έργα θα προκαλέσουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στο Αισθητικό Δάσος Καισαριανής οι κύριες των οποίων συνοπτικά είναι:

  • Οριστική καταστροφή του δάσους στα τμήματα απ΄όπου θα διέλθει η ζώνη κατάληψης του δρόμου (κατάστρωμα και κράσπεδα κεντρικού άξονα και παρακαμπτηρίων οδών).
  • Οριστική καταστροφή μιάς αμιγούς επιφάνειας πυκνού δάσους στην περιοχή Αγ.Γεωργίου Κουταλά (όπου θα κατασκευαστεί ο Α/Κ Σακέττα).
  • Κατακερματισμό του δάσους από τη διάσπαση της ενότητάς του.
  • Αποκοπή τμήματος του δάσους από τη διέλευση του δρόμου (λόγω της γραμμικής φύσης του έργου).
  • Έντονη αλλαγή της φυσιογραφίας της περιοχής από την κατασκευή γεφυρών, επιχωμάτων και ορυγμάτων.
  • Έντονη αλλαγή του χαρακτήρα του δάσους σε ευρύτερα της ζώνης κατάληψης του έργου επίπεδα από την εισβολή τεχνητών στοιχείων στην περιοχή. Οι γέφυρες και το σύμπλεγμα του ανισόπεδου κόμβου είναι δομικά στοιχεία ορατά από την ευρύτερη περιοχή του δάσους. που αποτελεί χώρο αναψυχής εκτός των άλλων και για τη φυσικότητά του.
  • Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην πανίδα του δάσους.
  • Ανεπανόρθωτη βλάβη πολιτιστικών αγαθών, όπως του μνημείου της Ιεράς Μονής Καισαριανής και των ιερών ναών των Ταξιαρχών. Γι’ αυτό είμαστε σε συνεννόηση με την κα Παντελίδου της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για κοινή δράση.

Εμείς ως Φιλοδασική Ένωση Αθηνών ζητούμε:

  • Προστασία της δασικής γης και ειδικότερα του Αισθητικού Δάσους.
  • Απόσυρση του προτεινόμενου σχεδίου Π.Δ.
  • Να μην θιγούν τα θεσμικά προστατευόμενα οικοσυστήματα (Αισθητικό Δάσος Καισαριανής) από το νέο αυτοκινητόδρομο στον Υμηττό.
  • Να πάψει η λογική της οικονομικής ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και να μην υποβαθμίζεται η αξία της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Αττική.

Ξανατονίζω ότι η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών θα ασκήσει κάθε ένδικο μέσον για να αποτρέψει την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις ζώνες του Υμηττού.